Dél-Hevesi Paktum aláírása

Aláírták Hevesen a dél-hevesi foglalkoztatási paktumot, mint Szabó Zsolt államtitkár felhívta a figyelmet, elsőként beérkeztetve az országban a hasonló pályázatok és megállapodások sorában. Szerinte az a megállapodás értéke, ha a fiatalok olyan szakmát tanulnak az érintett településeken, amelynek jövője is van, s hogy Dél-Hevesből, illetve a tag településekről ne kelljen messzire utazni az elhelyezkedéshez.

Emlékeztetett, nagyot javultak a foglalkoztatási mutatók, s Hevesen, Heréden, Horton is ipari parki fejlesztésre készülnek, így egyre inkább azokat kell munkára biztatni, akik eddig nem jelentek meg a munkaerőpiacon. A megye déli és nyugati része fejlődni szeretne, hangsúlyozta, s a partnerség ezt a folyamatot segítheti.

Az egyik résztvevő Kisköre, Magyar Csilla polgármester szerint találkozhat a kereslet és a kínálat a munkaerőpiacon, az önkormányzatok és a kormányhivatal összehangolásában. A város összes pályázatában szerepel a szakképzett munkaerő megteremtésének igénye, illetve az alacsony képzettségű munkavállalók elhelyezkedésének támogatása.

A partnerek között szerepel több önkormányzat, cég, civil szervezet, a megyei közgyűlés, a kormányhivatal, a megyei iparkamara, egyházi intézmény, az agrárkamara, egy roma önkormányzat, a Máltai Szeretszolgálat és a megyei szakképzési centrum is mások mellett.

Kertész Boglárka szakértő mutatta be a projektet, eszerint 420 millió forint érkezik 27 hónapnyi együttműködésre, s benyújtottak egy második paktumpályázatot is már újabb 24 hónapra.

A projektgazda Heves önkormányzata. Sveiczer Sándor városvezető szerint nem véletlen a város központi szerepvállalása 38 település közül, örömmel csatlakoztak konzorciumvezetőként, mert meg kell oldani az alulképzettségi problémákat a térségben. A helyi vállalkozókkal beszélve is tudnak a problémáról, ezért kell minél több képzést elindítani szerinte, hogy visszavezessék a munkaerőpiacra az onnan leszakadtakat, vagy iskoláik félbehagyása okán oda el sem jutott embereket.